Lesproject

Midden in Nederland staat een 'Egyptische' piramide met een obelisk (een gedenknaald) er bovenop: de Pyramide van Austerlitz. Ze is in 1804 gebouwd door Franse en Nederlandse soldaten die hier hun tentenkamp hadden. De soldaten zijn allang verdwenen, maar de piramide staat er nog. Ook de naam van het nabij gelegen dorpje Austerlitz doet nog denken aan een bijzondere periode in onze geschiedenis: De Franse Tijd (1795-1813). In dit project ontdekken de leerlingen dat er een aantal belangrijke dingen in Nederland zijn geïntroduceerd waar we nog gebruik van maken, bijvoorbeeld je achternaam. Ook gaan ze op excursie naar de Pyramide waar ze onder begeleiding van een gids ontdekken hoe het kamp er destijds bijgelegen heeft, en doen ze leuke opdrachten.


Het project sluit aan op de canonvensters 'De Patriotten 1780 - 1795. Crisis in de Republiek' en 'Napoleon Bonaparte 1769 - 1821. De Franse Tijd'.  Hier kunt u de docentenhandleiding en het werkboekje vinden

 

Het lesproject sluit aan op de canonvensters 'De Patriotten 1780 - 1795. Crisis in de Republiek' en 'Napoleon Bonaparte 1769 - 1821. De Franse Tijd'.

Doelgroep:

Groep 7 en 8

Leergebied:

Geschiedenis

Leerdoelen:

De leerlingen ontdekken hoe de Pyramide van Austerlitz is verbonden met de wereldgeschiedenis en wat tot in de huidige tijd de gevolgen zijn van de Franse tijd voor ons land. Ze leren over de gang van zaken in het kamp en de invloed hiervan op Woudenberg en omgeving.

Tijdsbeslag:

3 voorbereidingslessen, excursie naar de Pyramide van Austerlitz, 1 verwerkingsles.

Plaats van uitvoering:

In de klas en bij de Pyramide van Austerlitz.

Lesmateriaal:

Docentenhandleiding, werkbladen, dvd en leerlingenboekjes over de Franse Tijd en de Pyramide van Austerlitz. Passende materialen voor de opdrachten bij de Pyramide.

Kosten:

€ 90,- per groep (incl. bezoek met gids Pyramide van Austerlitz).

Contact

Ruud Verstraten: 030-2205534
onderwijs@landschaperfgoedutrecht.nl