Scholen

De Pyramide van Austerlitz/De Franse Tijd sluit aan bij de kerndoelen voor geschiedenis en bij de lesstof van groep 7 en 8 (eventueel ook 6). Het project kan een deel van de stof in veelgebruikte geschiedenismethodes vervangen.

U kunt ook zonder het lesproject een bezoek brengen met de klas aan de Pyramide van Austerlitz en een uitstapje boeken met een gids. 

Bekijk het lesproject en uitstapjes.

Lesproject

Midden in Nederland staat een 'Egyptische' piramide met een obelisk (een gedenknaald) er bovenop: de Pyramide van Austerlitz. Ze is in 1804 gebouwd door Franse en Nederlandse soldaten die hier hun tentenkamp hadden. De soldaten zijn allang verdwenen, maar de piramide staat er nog. Ook de naam van het nabij gelegen dorpje Austerlitz doet nog denken aan een bijzondere periode in onze geschiedenis: De Franse Tijd (1795-1813). In dit project ontdekken de leerlingen dat er een aantal belangrijke dingen in Nederland zijn geïntroduceerd waar we nog gebruik van maken, bijvoorbeeld je achternaam. Ook gaan ze op excursie naar de Pyramide waar ze onder begeleiding van een gids ontdekken hoe het kamp er destijds bijgelegen heeft, en doen ze leuke opdrachten.

Het project sluit aan op de canonvensters 'De Patriotten 1780 - 1795. Crisis in de Republiek' en 'Napoleon Bonaparte 1769 - 1821. De Franse Tijd'. Kijk bij lesproject voor meer informatie en de kosten. Hier kunt u de docentenhandleiding en het werkboekje vinden